en English
b

Hoe maak je van iemand die in de basis geschikt is om beveiliger te zijn de allerbeste beveiliger?

De randvoorwaarden om een topbeveiliger te worden

Artikel door Michael Bouwens

Als beveiliger ben je onderdeel van een beroepsgroep die over een specifiek palet aan karaktereigenschappen moet beschikken. Belangrijk is natuurlijk het kunnen omgaan met verschillende typen mensen en gedrag. Denk aan beveiligers op luchthavens, die te maken krijgen met vrolijke vakantiegangers, maar ook met woedende passagiers die net hun vlucht hebben gemist. Of beveiligers in een ziekenhuis, die niet zelden verdrietige of angstige bezoekers zien. Het vraagt in alle gevallen om een gepaste houding en benadering.

Naast de vaardigheid om - kort samengevat - goed met mensen om te kunnen gaan moeten beveiligers ook een hoge mate van stressbestendigheid hebben. Zij moeten anticiperen op onverwachte gebeurtenissen en het hoofd koel houden op het moment dat er paniek uitbreekt. Kort samengevat: in termen van karakter en instelling is zeker niet iedereen geschikt voor het beveiligingsvak. Een gebrek aan empathie en belangstelling in mensen is simpelweg een no-go. Als beveiliger moet je er voor mensen willen zijn, altijd en overal.

Maar, nadat je hebt geconstateerd dat iemand als persoon geschikt is voor het vak ben je er nog niet. De vraag is: hoe maak je van iemand die in de basis geschikt is om beveiliger te zijn de allerbeste beveiliger? Voor mij zijn er drie randvoorwaarden om mensen in het vak te laten excelleren.

De eerste is een gedegen opleiding en training, waarbij regelmatige bijscholing cruciaal is. Permanente educatie maakt mensen niet alleen beter in hun vak, maar het maakt het uitoefen van dat vak ook leuker. Het is fijn om ergens goed in te zijn, zo simpel is het.

Een tweede randvoorwaarde om te excelleren is dat beveiligers een organisatie achter zich hebben staan die meedenkt, faciliteert, ondersteunt en bovenal een luisterend oor biedt. Hierboven noem ik een aantal voorbeelden van situaties of omstandigheden die mensen niet in de koude kleren gaan zitten en veel impact kunnen hebben, ook als zij goed getraind en voorbereid zijn. Als beveiligingsorganisatie hoor je er voor je mensen te zijn en waar nodig support te bieden, zodat zij hun werk met energie, inzet en plezier blijven doen.

Tot slot nog een ingrediënt voor succes dat misschien wat minder relevant lijkt, maar dat wat mij betreft net zo zwaar weegt als de eerste twee, namelijk: kleding. Je kunt niet verwachten dat een individu zich optimaal profileert en presenteert als je hem of haar in een vormloos uniform laat rondlopen. In termen van overwicht en gezag staat iemand al 1-0 achter als de representativiteit te wensen overlaat. Onze beveiligers lopen zonder uitzondering in stijlvolle kleding van Suitsupply. Daar krijgen we niet alleen van onze klanten vaak complimenten over, maar ook de beveiligers zelf vinden het geweldig er goed bij te lopen. Zij worden er simpelweg betere beveiligers van.