en English
b

De beveiligers moeten misschien wel meer als host optreden dan als beveiliger.

bouwens& Prinses Máxima Centrum

In het splinternieuwe Prinses Máxima Centrum worden zorg en onderzoek op het gebied van kinderkanker samengebracht op één locatie. Het is een omgeving waar kinderen vaak langdurig worden opgenomen voor behandeling. Hier doen Security Hosts van bouwens& keihard hun best om de kinderen, hun families, de artsen, verpleegkundigen en al het overige personeel te begeleiden en waar mogelijk te steunen.

Geen ziekenhuis maar een woonplek

Halverwege 2017 werd bouwens& door het Prinses Máxima Centrum benaderd met de vraag of de hospitality specialist de beveiliging van het in aanbouw zijnde zorg- en researchcentrum op zich zou willen nemen. Al snel werd duidelijk dat dit geen doorsnee project was. Het Prinses Máxima Centrum benadrukte dat het beslist geen ziekenhuis zou worden, maar een specialistisch centrum, waar ontwikkelingsgerichte zorg en research samen komen. Een plek waar mensen behoefte hebben aan warme en adequate dienstverlening.

Menselijke beveiliging

Ouders en kinderen verblijven in het Prinses Máxima Centrum tijdens het ziekteproces samen in zogenaamde ouder-kind kamers; twee kamers die met een schuifdeur zijn verbonden,  zodat de ouders dichtbij hun kind kunnen zijn. Het gehele centrum is erop ingericht dat kinderen zich kunnen blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld doordat ze wanneer mogelijk veel kunnen bewegen, spelen, leren en ontspannen. Speelplekken zijn zo vormgegeven dat de kinderen worden gestimuleerd op ontdekkingstocht te gaan. Zo is er de Ontdekplek waar kinderen ontdekken over wat er gebeurt in hun lichaam. Ook doneerde Philips een dummy van een MRI-scanner, zodat kinderen samen met de pedagogisch medewerker kunnen oefenen om stil te liggen.

In zo’n omgeving horen beveiligers die benaderbaar en toegankelijk zijn. Gepassioneerde mensen die vanuit zichzelf sterk de nadruk leggen op hospitality. De beveiligers moeten eigenlijk net zo goed of misschien wel meer als host optreden dan als beveiliger. Deze gedachte sloot goed aan bij de werkwijze van bouwens& dat al jaren met zogenaamde Security Hosts werkt.

Interieur Prinses Máxima Centrum

Selectie op persoonlijkheid

Meer nog dan bij andere opdrachtgevers werd voor het Prinses Máxima Centrum tijdens de werving en selectie gelet op de persoonlijkheid van de kandidaat en de zogenaamde zachte criteria. Natuurlijk moesten papieren en vaardigheden in orde zijn, maar juist vanwege de delicate werkomgeving werden andere factoren veel belangrijker. Hoe toegankelijk is iemand? Hoe zou ik als kind op iemand reageren? Waar liggen iemands kwetsbaarheden?

Bij het voeren van de sollicitatiegesprekken was het voor bouwens& zaak om 100% eerlijk te zijn over de werkomgeving die kandidaten eventueel te wachten zou staan. Om volledige openheid van zaken te geven lieten de recruiters aan alle kandidaten de documentaire Pilotenmasker van Simonka de Jong zien. Hierin worden kinderen gevolgd tijdens hun behandeling. Geen lichte kost, maar wel een eerlijk beeld van de dagelijkse realiteit in het Prinses Máxima Centrum. Een deel van de kandidaten gaf tijdens de gesprekken dan ook zelf aan niet klaar te zijn voor een dergelijke opgave.

Reality check

Na het opleveren van het gebouw was het voor de kinderen tijd om hun intrek te nemen in het Prinses Máxima Centrum. Ook het begin van de dienstverlening was hier totaal anders dan bij andere opdrachtgevers van bouwens&. Door de gevarieerde klantenportefeuille was bouwens& best wat gewend, maar deze missie was toch wel even wennen.

Je hebt hier als beveiliger te maken met een omgeving die indruk maakt. Kinderen die hun haar hebben verloren en vaak per sonde gevoed worden. Ouders die uit onmacht niet altijd even redelijk reageren, en artsen die onder grote druk flinke prestaties moeten leveren. Ga er maar aan staan!

Nazorg voor de Security Hosts

De realiteit van het Prinses Máxima Centrum is dan ook dat heftige gebeurtenissen kunnen plaatsvinden. Hoe ga je daar als beveiliger mee om? Dat kan natuurlijk een flinke impact op je gemoed hebben. De Security Hosts houden zich over het algemeen graag sterk, maar bouwens& zit daar wel kort op. Zo is er afgesproken dat de Security Hosts met elkaar de gebeurtenissen kunnen delen en altijd contact kunnen opnemen met de Security Manager van bouwens&.

Bovenal overheerst zowel in het team op locatie als op het hoofdkantoor van bouwens& een gevoel van dankbaarheid. Werken voor het Prinses Máxima Centrum is een unieke baan die zoveel voldoening geeft dat de Security Hosts niet meer anders zouden willen.

Wie het aanspreekt om als Security Host namens bouwens& bij het Prinses Máxima Centrum aan de slag te gaan, wordt nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.