en English
b

De juiste voorwaarden voor het creëren van een topbeveiliger

Artikel door Michael Bouwens

CEO & Founder bij bouwens&

8 november 2018

Als beveiliger moet je over een specifiek pakket aan eigenschappen beschikken. Omgaan met verschillende typen mensen en gedrag is voor deze beroepsgroep extreem belangrijk. Denk aan beveiligers op luchthavens die te maken krijgen met vrolijke of juist woedende vakantiegangers en aan ziekenhuizen waar zeer verdrietige en bezorgde bezoekers voorbijkomen. Verschillende gevallen vragen om verschillende, specifieke houdingen en benaderingen.

Ook moeten beveiligers een hoge mate van stressbestendigheid hebben. Ze moeten anticiperen op onverwachte gebeurtenissen en het hoofd koel houden op het moment dat er paniek uitbreekt.

Qua karakter en instelling is dan ook niet iedereen geschikt voor het beveiligingsvak. Zo is een gebrek aan empathie en belangstelling in mensen simpelweg een deal breaker. Volgens ons moet je er als beveiliger voor mensen willen zijn, altijd en overal!

Maar, nadat je hebt geconstateerd dat iemands persoonlijkheid geschikt is voor het vak, ben je er nog niet. De vraag is: Hoe verander je iemand met alle basiscapaciteiten van een beveiliger in de allerbeste beveiliger voor de job? Voor mij zijn er drie factoren essentieel om mensen in hun vak te laten excelleren.

De eerste is een gedegen opleiding en training, waarbij regelmatige bijscholing cruciaal is. Voortdurende educatie maakt mensen niet alleen beter in hun vak, maar het maakt het uitoefen ervan ook leuker. Het is fijn om ergens goed in te zijn, zo simpel is het.

Een tweede voorwaarde om te excelleren is een organisatie die met beveiligers meedenkt, faciliteert, ondersteunt en bovenal een luisterend oor biedt. Eerder noemde ik een aantal voorbeelden van situaties of omstandigheden die mensen niet in de koude kleren gaan zitten en veel impact kunnen hebben. Dat geldt ook wanneer zij goed getraind en voorbereid zijn. Als beveiligingsorganisatie hoor je er voor je mensen te zijn en waar nodig support te bieden. Zo blijven de beveiligers hun werk met energie, inzet, en plezier doen.

Tot slot een ingrediënt voor succes dat misschien minder relevant lijkt, maar voor ons net zo zwaar weegt als de eerste twee: kleding. Je kunt niet verwachten dat iemand zich optimaal profileert en presenteert in een slecht passend, oncomfortabel uniform. In termen van overwicht en gezag begint iemand met een achterstand als de representativiteit te wensen overlaat. Onze beveiligers lopen zonder uitzondering in stijlvolle kleding van Suitsupply. Daar krijgen we van onze klanten vaak complimenten over en de beveiligers vinden het geweldig er goed bij te lopen. Zij worden er overtuigendere beveiligers van.