b

Onzichtbaar, maar voelbaar aanwezig

Artikel door Michael Bouwens

Voor de huldiging van Ajax op donderdag 16 mei verzamelden meer dan 100.000 uitzinnige fans zich op het Amsterdamse Museumplein. Een fantastisch gezicht. Saamhorigheid en passie voor sport kwamen bruisend samen op die prominente plek in de hoofdstad. Prachtig!

Voor de autoriteiten zijn dit soort events natuurlijk een uitdaging. Naast het risico op kleinere incidenten kan collectieve paniek een absolute ramp betekenen. Behalve het grote aantal zichtbare agenten en handhavingsmedewerkers zijn er ook de ‘stille wakers’. De - vrijwel altijd onzichtbare - onopvallend geklede politiemensen en (particuliere) veiligheidsmensen die zich overal in de menigte bevinden. Zij observeren, registreren en signaleren en grijpen in waar nodig. Ondanks - of misschien wel dankzij - hun onopvallendheid zijn zij cruciaal voor het goede verloop van massale happenings als een inhuldiging. Ook op Koningsdagen, popconcerten, bevrijdingsfeesten en andere events waar honderdduizenden mensen bij elkaar komen zorgen zij dat de vlam niet in de pan slaat, dat vechtpartijen worden voorkomen of afgebroken en bovendien dat hele grote groepen mensen zich veilig en zorgeloos van A naar B kunnen verplaatsen. Zij brengen rust, vaak zonder dat dit direct wordt opgemerkt. Het is wat mij betreft één van de kenmerken van een professionele beveiliger: je voelt dat hij of zij aanwezig is, zonder dat je je daar echt bewust van bent.

"De Security Host is een professional die de eigenschappen van een gastheer- of vrouw combineert met de fysieke skills, zelfbeheersing en het inschattingsvermogen van een professionele beveiliger."

Ook in professionele omgevingen, denk aan kantoorgebouwen en ziekenhuizen, maar ook in winkelgebieden, is er behoefte aan dát type beveiliger.  Wij noemen het een Security Host: een professional die de eigenschappen van een gastheer- of vrouw combineert met de fysieke skills, zelfbeheersing en het inschattingsvermogen van een professionele beveiliger. Het zijn mensen die begrijpen dat de aanwezigheid van het stereotype beveiliger - gespierd, intimiderend, nadrukkelijk zichtbaar - aanzienlijk minder effectief is dan de ingetogen, rustige en in control versie van deze belangrijke beroepsgroep.

Of het nu op het Museumplein is of in een kantoorpand aan de Zuidas: de ‘onzichtbare maar toch voelbaar aanwezige’ beveiliger draagt bij aan veiligheid, maar minstens zo belangrijk: aan een gevoel van veiligheid.