en English
b

Onzichtbaar, maar voelbaar aanwezig

Artikel door Michael Bouwens

CEO & Founder bij bouwens&

23 mei 2019

Voor de huldiging van Ajax op donderdag 16 mei, na de geweldige prestaties in de Eredivisie en de Chamions League, verzamelden meer dan 100.000 uitzinnige fans zich op het Amsterdamse Museumplein. Een fantastisch gezicht. Saamhorigheid en passie voor sport kwamen bruisend samen op die prominente plek in de hoofdstad.

Voor alle betrokken autoriteiten zijn dit soort events echter een flinke uitdaging. Naast het risico op kleinere incidenten kan collectieve paniek een absolute ramp betekenen. Behalve het grote aantal zichtbare agenten en handhavingsmedewerkers zijn er ook de ‘Stille Wakers’ die de beweging van en in de menigte volgen. De - vrijwel altijd onzichtbare - onopvallend geklede politiemensen en (particuliere) veiligheidsmensen kunnen zich overal in de menigte bevinden. Zij observeren, registreren en signaleren en grijpen in waar nodig.

Ondanks of misschien wel dankzij hun onopvallendheid zijn zij cruciaal voor het goede verloop van massale gebeurtenissen als een inhuldiging. Ook op Koningsdagen, popconcerten, bevrijdingsfeesten en andere events waar tienduizenden mensen bij elkaar komen, zorgen zij dat de vlam niet in de pan slaat. Vechtpartijen worden voorkomen of snel beëindigd en grote groepen mensen bewegen zich veilig en zorgeloos door de omgeving. Dit soort interventie en preventie brengt rust, vaak zonder dat dit direct wordt opgemerkt. Het is wat mij betreft één van de kenmerken van een professionele beveiliger: je voelt dat hij of zij aanwezig is, zonder dat je je daar echt bewust van bent.

"De Security Host is een professional die de eigenschappen van een goede gastheer- of vrouw combineert met de fysieke skills, zelfbeheersing, en het inschattingsvermogen van een professionele beveiliger."

Ook in professionele omgevingen zoals kantoorgebouwen en ziekenhuizen, maar ook in winkelgebieden, is er snel groeiende behoefte aan beveiligers met juist die combinatie van vaardigheden en talenten. Wij noemen het een Security Host: een professional die de eigenschappen van een gastheer- of vrouw combineert met de fysieke skills, zelfbeheersing, en het inschattingsvermogen van een professionele beveiliger. Het zijn mensen die begrijpen dat de aanwezigheid van het stereotype beveiliger - gespierd, intimiderend, nadrukkelijk zichtbaar - aanzienlijk minder effectief is dan de ingetogen, rustige en 'in control' versie.

Of het nu op het Museumplein is of in een kantoorpand aan de Zuidas: de ‘onzichtbare maar toch voelbaar aanwezige’ beveiliger draagt bij aan veiligheid, maar minstens zo belangrijk: aan een gevoel van veiligheid.