en English
b

#1 - Make Your Bed

Artikel door Michael Bouwens

CEO & Founder bij bouwens&

30 januari 2020

De komende maanden geef ik u aan de hand van een serie posts graag inzicht in hoe wij bij bouwens& kijken naar hospitality, dienstverlening, teamwork en persoonlijke ontwikkeling. Dit is de eerste in de reeks!

Een van de kenmerken van deze tijd is zonder twijfel dat we ongeduldiger zijn dan ooit. Alles moet snel. Alles moet nu. Als we iets willen aanschaffen willen we het niet alleen in twee minuten online kunnen vinden, maar het moet ook binnen een dag in huis zijn. Lukt dat niet, dan switchen we met hetzelfde gemak naar een andere aanbieder. In parkeergarages leidt iets te lang wachten tot een toeterkoor en in restaurants kan de ober die in z’n eentje twintig tafels moet bedienen op weinig begrip van gasten rekenen. We hebben altijd haast.

"Mijn ervaring is juist dat weerstand voor ontwikkeling en zelfvertrouwen zorgt."

Ook op de werkvloer lijken ongedurigheid en ongeduld aan een gestage opmars bezig. Mensen nemen minder tijd om te leren, willen sneller promotie maken en kunnen minder weerstand hebben. Weerstand remt af en demotiveert, zo is de misvatting. Mijn ervaring is juist dat weerstand - bijvoorbeeld in de vorm van opbouwende kritiek van een leidinggevende - voor ontwikkeling en zelfvertrouwen zorgt.

Haast, ongeduld en ongedurigheid hebben een aantal vervelende bijeffecten. Denk aan slordigheid, gebrek aan diepgang en het uitblijven van persoonlijke ontwikkeling en progressie. Als je immers nooit de tijd neemt je ergens echt in te verdiepen - eens goed te oefenen, kijken hoe een ander het doet, opnieuw beginnen - word je er nooit echt goed in. Ga je nooit excelleren. Merk overigens op dat geduld niet te verwarren is met luiheid of een gebrek aan urgentie. Integendeel. Geduld betekent niet het ontbreken van de noodzaak om iets af te krijgen, maar het betekent wél dat je de tijd neemt iets onder de knie te krijgen.

Laten zien dat je echt wilt weten hoe iets werkt, hoe iets beter kan, hoe je iets perfectioneert: in onze markt van zakelijke dienstverlening is het één van de manieren om je te onderscheiden. Onze allerbeste mensen hebben het openen en sluiten van een autoportier voor een cliënt en het begroeten van gasten in de lobby van een gebouw tot kunst verheven. Dat zorgt ervoor dat zij door klanten worden beschouwd als de allerbesten in hun vak, en terecht. En het zorgt er bovendien voor dat zij iedere dag met plezier naar hun werk gaan. Het is immers veel leuker om iets goed te doen. Dat geeft voldoening.

Als het openen van een deur of het begroeten van mensen rudimentair lijkt: niets is minder waar. In een speech die door miljoenen mensen is bekeken en terugkomt in het fijne boekje ‘Make Your Bed’ legt de gepensioneerde Amerikaanse admiraal William H. McRaven het als volgt uit: “If you can’t do the small things right, you’ll never be able to do the big things right.” Zoals de titel van z’n boekje doet vermoeden neemt hij het dagelijks opmaken van een bed als voorbeeld. Vrij vertaald zegt hij: als jij jezelf niet de tijd gunt om het begroeten van gasten tot in de kleinste finesses te beheersen, dan is de kans groot dat je nooit een manager, een leider wordt.

Het beste nieuws: als werknemer heb je je eigen ontwikkeling voor een groot deel zélf in de hand. Voor werkgevers is het daarbij de opdracht om de omstandigheden - rust, tijd en ruimte - te creëren waarin mensen hun kansen ook durven te grijpen. Waarin zij zich niet opgejaagd voelen, maar serieus genomen, begeleid en gestimuleerd.