b

Werken als receptioniste is elke dag anders

Interview over vacature receptioniste met Sewanie Seopershad

Sewanie Seopershad is Receptioniste en Assistent Teamleider voor bouwens&. Elke dag zorgt zij voor een perfecte ontvangst van de gasten van advocatenkantoor DLA Piper in Amsterdam. Eerder was Sewanie Flexibele Receptioniste voor verschillende opdrachtgevers. Wat voor advies heeft zij voor diegenen die overwegen te reageren op een vacature receptioniste?

Geen stewardess, maar receptioniste!

Oorspronkelijk lijkt Sewanie op weg naar een carrière in de lucht, als stewardess. Daarvoor volgt ze immers de mbo-opleiding Toerisme. Uiteindelijk komt ze erachter dat ze toch meer regelmaat zocht en liever niet zo vaak van huis wil zijn. Dus plaatst Sewanie haar cv online.

Ze wordt benaderd door bouwens& en werkt nu alweer vijf jaar met veel plezier als Receptioniste. Het is een bekend traject voor kandidaten die reageren op vacatures voor receptioniste bij bouwens&. Velen van hen volgden een opleiding in het toerisme of de hotellerie.

Begin als Flexibele Receptioniste!

Inmiddels is Sewanie dus geen Flexibele Receptioniste meer. Toch kan ze naar eigen zeggen iedereen aanraden juist wel op die functie te beginnen. “Het is een pittige job, ook vanwege het reizen naar de verschillende opdrachtgevers. Maar ik heb in korte tijd zoveel geleerd!”

De verschillende systemen waarmee bedrijven werken, verschillende bedrijfsculturen, veel nieuwe gezichten; als Flexibele Receptioniste pikte Sewanie heel snel de vaardigheden op die nodig zijn in dit werk. “Het is super belangrijk dat je aanvoelt wat voor ‘vibe’ er in een bedrijf hangt. En dat jij je als Receptioniste daaraan aan leert passen. Voor een starter denk ik echt dat het slim is om eerst op een vacature Flexibele Receptioniste te reageren zodat je snel veel leert.”

Wat kun je verwachten van een vacature receptioniste?

In de dagelijkse praktijk omvat het werk van Sewanie een flink pakket aan taken. Natuurlijk ontvangt ze de gasten van DLA Piper op de manier die bouwens& populair maakt bij zoveel bedrijven. “Daarvoor is het bij DLA erg belangrijk dat ons Engels goed is, vanwege de vele internationale gasten.”

Maar denk vooral niet dat mevrouw tussen de gasten door rustig een boekje gaat lezen. “Het is nu een automatisme geworden, maar we doen als receptionistes best veel bij DLA Piper. We handelen bijvoorbeeld alle leveranciers af die goederen komen leveren. Ook verzorgen we koffie en thee voor de gasten, nemen de telefoon op, en zorgen ervoor dat alles er goed verzorgd uitziet. Ook boeken we vergaderzalen die via de mail worden gereserveerd. Bij DLA hebben we ook extra taken zoals facturen controleren en dagrapporten opstellen voor de facility manager. Al met al is er dus genoeg te doen!”

Waarom zou je reageren op een vacature (flexibele) receptioniste?

Ondanks dat het werk uitdagend is en best wat kan vragen van de receptionistes, is Sewanie super tevreden met haar huidige positie. Zo blij dat ze zich aan het bijscholen is om straks als coördinator of manager andere receptionistes te laten zien hoe het hoort. “Werken als receptioniste is elke dag anders. Soms is er een groot event, dan is het weer een dagje wat rustiger zodat je even kunt bijkomen. Het geeft mij persoonlijk heel veel voldoening om mensen te helpen en gastvrij te zijn. Ik ontvang de mensen zoals ik ze thuis ook ontvang.”

Word receptioniste en groei!

Naast die voldoening die het werk biedt, heeft Sewanie de afgelopen jaren vooral ook heel veel geleerd. Ze vond het in het begin bijvoorbeeld best wel spannend om zomaar op mensen af te stappen. “Ik was vrij verlegen, dat was toch een soort onzekerheid denk ik.” De combinatie van taken en drukke momenten leerde haar daarnaast om snel te schakelen. “De telefoon gaat en er staat iemand voor de receptie terwijl er tegelijk dringende e-mails binnenkomen; wat heeft de prioriteit?”

Ook in het omgaan met bezoekers en collega’s ontwikkelde Sewanie zich de afgelopen jaren. “Ik heb vooral beter leren omgaan met conflicten. Je komt erachter dat ieder mens anders is en een unieke benadering vraagt. Ik ben van mezelf redelijk direct en je merkt snel genoeg dat niet iedereen dat op prijs stelt, haha.”

Tips voor toekomstige kandidaten

Uit eigen ervaring weet Sewanie natuurlijk goed wat een kandidaat voor de vacature receptioniste moet kunnen en willen.

“Zeker Flexibele Receptionistes moeten er wel rekening mee houden dat dit een geweldige, maar veeleisende baan is. Als jij proactief bent, straalt, en zin hebt om te leren en je best te doen, dan ben je misschien wel heel geschikt om het gezicht van een geweldige organisatie te zijn. Wie weet kom ik je dan snel tegen bij bouwens&!”

Wie het aanspreekt om bij bouwens& aan de slag te gaan, wordt nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.