en English
b

“De 1,5 Meter Hosts zijn van grote toegevoegde waarde.”

bouwens& OLVG

Sinds de uitbraak van COVID-19 hebben veel Nederlandse ziekenhuizen de uitdaging om de dagelijkse stroom patiënten, bezoekers en medewerkers te managen. Het OLVG in Amsterdam vroeg bouwens& daarbij te ondersteunen. Inmiddels draagt het team van 1,5 Meter Hosts in de OLVG-vestigingen Oost en West bij aan een veilige en gastvrije zorgomgeving.

Het OLVG is het stadsziekenhuis van de regio Groot-Amsterdam, met hoofdlocaties in Amsterdam Oost en West. Die bieden 24/7 basiszorg en spoedeisende hulp, met een Intensive Care en een centrum voor moeder en kind. Patiënten kunnen dag en nacht rekenen op acute medische zorg. Het OLVG biedt jaarlijks zorg aan meer dan 500.000 patiënten.

Joyce van der Putten is Hoofd Operations Front Office en daarmee onder andere verantwoordelijk voor een veilige binnenkomst en vertrek van mensen in de OLVG-vestigingen. “De uitbraak van het coronavirus bracht ook voor ons een extra uitdaging mee”, vertelt zij. “Wij ontvangen iedere dag duizenden patiënten, bezoekers en medewerkers. Het is cruciaal dat al die mensen onze vestigingen op een veilige, verantwoorde en zeker ook prettige manier kunnen bezoeken. Daarnaast is er inmiddels natuurlijk een limiet aan het aantal bezoekers dat wij binnen mogen laten. Het vraagt om strenge handhaving, maar wel op een prettige, vriendelijke manier. De zogeheten 1,5 Meter Hosts van bouwens& zijn daarbij van grote toegevoegde waarde.”

1,5 Meter Host van bouwens& in ziekenhuis voor veiligheid en gastvrijheid

1,5 Meter Host

“Het handhaven van de 1,5 meter regel is cruciaal voor het beschermen van de volksgezondheid en een randvoorwaarde voor organisaties om goed te kunnen functioneren”, zegt Tessa de Grijff, COO bij bouwens&. “Door middel van online training leiden wij sinds de eerste lockdown in Nederland professionele gastvrouwen en gastheren op tot specialisten die organisaties kunnen helpen om te gaan met de richtlijnen van social distancing. In elke omgeving waar veel mensen samenkomen, zorgen onze 1,5 Meter Hosts voor veiligheid en overzicht.”

De Grijff onderstreept het belang van een gastvrije, servicegerichte en toegankelijke houding. “Zeker in een ziekenhuisomgeving, waar de kans aanzienlijk is dat mensen nerveus, verdrietig of niet op hun gemak zijn, is het heel belangrijk dat professionele gastvrouwen en gastheren mensen op hun gemak stellen, prettig benaderen en een gevoel van veiligheid geven. Zij moeten er echt zijn om te ontzorgen en ondersteunen, en niet om extra stress of onrust op te leveren.”

Volksgezondheid

Van der Putten: “De 1,5 Meter Hosts zorgen er samen met onze eigen beveiligers voor dat het aantal bezoekers binnen ons ziekenhuis binnen de gestelde limiet blijft en uiteraard dat mensen afstand houden. Zij voeren bovendien een pragmatische, maar doeltreffende gezondheidscheck uit. Zo stellen ze mensen die binnenkomen een aantal controlevragen om te zien of zij coronasymptomen vertonen. Als OLVG staan we bekend als gastvrij en toegankelijk, zoals dat ook hoort bij een ziekenhuis. Ook in deze uitdagende omstandigheden doen we er alles aan om dat te blijven.”