Security Host of beveiliger: wie mag úw bezoekers ontvangen?
Article by Sander
Security Manager bij bouwens&
Vindt de beveiliging die past bij uw kantoor of gebouw
Wellicht denkt u na over beveiliging van uw kantoor of gebouw. Dan is het verstandig om goed te kijken naar het soort beveiliger dat past bij uw organisatie. Naast de traditionele beveiliger is er sinds het nieuwe millennium namelijk ook de Security Host. In deze blog bespreek ik de verschillen tussen de Security Host en de traditionele beveiliger.
Security Host: nieuw fenomeen
De opkomst van de Security Host hangt samen met een aantal ontwikkelingen in de (Nederlandse) beveiligingsbranche. Zo stelde technologie organisaties in staat om beveiligers geheel of gedeeltelijk te vervangen. Moderne camerasystemen en slimme toegangscontrole maakten bewaking op afstand en flexibele bewaking mogelijk. Ook bezuinigden bedrijven als gevolg van de economische crisis op het inhuren van beveiligers en stonden veel kantoren leeg. De omzet van particuliere beveiligingsbedrijven daalde en de werkgelegenheid nam af.
Tegelijkertijd veranderden de wensen en behoeften van opdrachtgevers. De beveiliger kon niet langer alleen toezichthouder zijn, maar moest een multifunctionele rol gaan vervullen. Opdrachtgevers gingen terecht hogere eisen stellen aan beveiligers. Het antwoord kwam van innovatieve particuliere beveiligingsbedrijven. Zij ontwikkelden een nieuw soort beveiliger: de Security Host.
Security Host blijft niche
De kans dat u vandaag de dag bij binnenkomst in een kantoor of gebouw wordt geholpen door een Security Host is echter klein. Van de circa 30.000 beveiligers die in Nederland werkzaam zijn vult de meerderheid het werk op een traditionele manier in. Deze beveiliger zit achter de receptie, kijkt naar schermen en houdt op die manier toezicht op mensen en gebouwen.
"Van de circa 30.000 beveiligers die in Nederland werkzaam zijn vult de meerderheid het werk op een traditionele manier in."
De traditionele beveiliger beschermt een kantoor of gebouw en de mensen die er werken tegen bijvoorbeeld criminaliteit, fraude of verduistering. Door te letten op de naleving van wetten en regels, het lopen van controlerondes, en het signaleren van ongewenste situaties creëert hij een veilige omgeving. Indien nodig schakelt hij hulpdiensten zoals politie of brandweer in. Ook het uitvoeren van toegangscontrole, het registreren van bezoekers, en het beantwoorden van de intercom behoren tot de taken van de traditionele beveiliger.
Security Host doet meer
Sinds de eeuwwisseling is het aantal particuliere beveiligingsbedrijven explosief gegroeid. De nieuwkomers zijn vaak innovatieve ondernemers die op een andere manier tegen beveiliging aankijken. Deze particuliere beveiligingsbedrijven snappen de behoefte aan moderne oplossingen.
Beveiligen is in deze visie al lang niet meer de enige taak van de beveiliger. Het is net zo belangrijk dat bezoekers en medewerkers zich welkom voelen en op een professionele manier geholpen worden. Uiteraard worden eventuele vragen correct en vriendelijk beantwoord. Daarnaast begeleidt de Security Host bezoekers naar de afspraak, behandelt meldingen en storingen in het FMIS, en ondersteunt bij evenementen.
Integrale oplossing door Security Host
Door de integratie van meerdere functies in één persoon is een nieuw soort beveiliger voor kantoren en gebouwen ontstaan. De Security Host is een allround medewerker met een dynamische rol. Hij zorgt met de uitstraling van een gastheer voor een uitnodigende en klantvriendelijke omgeving. Door zijn proactieve karakter stapt hij graag op mensen af. De Security Host herkent de wensen van bezoekers. Hij communiceert duidelijk en wekt op die manier vertrouwen.
"De Security Host zorgt met de uitstraling van een gastheer voor een uitnodigende en klantvriendelijke omgeving."
De houding van de Security Host past in de moderne visie op beveiliging. Door preventieve observatie worden bezoekers vanaf het eerste moment opgemerkt. Indien nodig onderneemt de Security Host snel en gepast actie. Daarnaast blijft de Security Host verantwoordelijk voor de reguliere beveiligingstaken. Net als de traditionele beveiliger voert de Security Host toegangscontrole uit en loopt hij controlerondes.
Staat u op het punt om een particulier beveiligingsbedrijf in te schakelen voor de beveiliging van uw kantoor of gebouw? Wilt u eens met elkaar van gedachten wisselen over de laatste ontwikkelingen in de beveiligingsmarkt? Ik maak graag een vrijblijvende afspraak met u!