en English
b

Majesteit, waar bent U?

Artikel door Michael Bouwens

De oudste werknemer van mijn bedrijf vertelde mij afgelopen week dat hij in 74 jaar nog nooit een crisis als het coronavirus heeft meegemaakt. Maar wie heeft wel ooit een noodsituatie met deze urgentie, schaal en impact beleefd? In de Nederlandse samenleving heerst logischerwijs angst, onzekerheid en spanning. In mijn eigen bedrijf spreek ik ongeruste medewerkers en klanten die hun gebouwen sluiten. Plotseling hebben we te maken met personeelsoverschot en omzetverlies.

In deze turbulente tijd zijn er gelukkig ook lichtpunten. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers verlenen zorg op maat voor de best mogelijke behandeling van coronapatiënten. Medisch specialisten tonen daadkracht en werken zich uit de naad. Ze doen er alles aan om het coronavirus te bestrijden en verdienen daarom ieders respect en waardering.

Ook in de beveiligingsbranche, waarin mijn bedrijf actief is, zijn de omstandigheden exceptioneel. Beveiliging is net als zorg, ambulance en politie onderdeel van de kritische infrastructuur van Nederland. Ziekenhuizen, luchthavens, musea, kantoren en andere locaties moeten beveiligd worden. Beveiligers voeren hun taken onder moeilijke omstandigheden uit. Ze hebben intensief contact met patiënten, medisch personeel, reizigers, piloten, stewards en stewardessen, kantoormedewerkers en bezoekers. Dat is een (gezondheids)risico voor deze beroepsgroep.

Coronapatiënten in ziekenhuizen, de daling van het aantal passagiers op luchthavens, het sluiten van gebouwen, en het aflasten van evenementen betekent ook dat veel beveiligingsbedrijven drastische maatregelen moeten nemen. Van het opschalen van beveiligingspersoneel en verscherpte werkinstructies tot het beperken van personeelsoverschot en het aanvragen van werktijdverkorting. Voor veel beveiligingsbedrijven is de impact ongekend.

Gelukkig zijn er ook in de beveiliging positieve situaties. De oproep van het kabinet aan werknemers om zoveel mogelijk thuis te werken is voor beveiligers niet mogelijk, dus zijn ze ‘gewoon’ op hun werk. Beveiligers nemen hun verantwoordelijkheid. Ze blijven alert en waakzaam. Als het nodig is treden ze adequaat op. Op die manier verminderen beveiligers risico’s en dragen ze bij aan de veiligheid van mensen. Net als bij zorgpersoneel gaat het werk van beveiligers over altijd klaarstaan voor anderen, vooral op belangrijke, kritieke momenten.

Hoe kunnen mensen die niet in de kritische infrastructuur werken bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus? Wat zal koning Willem-Alexander gaan doen? Terwijl een van de grootste maatschappelijke en economische rampen uit onze geschiedenis op gang kwam was de Koning op staatsbezoek in Indonesië. Op meer dan 10.000 kilometer van Nederland. Waarom is hij daar gebleven en niet versneld teruggekeerd naar Nederland? Het staat in ieder geval in contrast met het daadkrachtige optreden van artsen, verpleegkundigen, ambulancepersoneel, beveiligers en andere beroepsgroepen. Het einde van deze crisis lijkt helaas nog niet in zicht. Voor de Koning een kans om alsnog te laten zien dat hij er écht is voor het volk.